ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ

09/09/2019 12:46

            

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ουσιαστικά περάσαμε ως χώρα σε μια νέα εποχή σταθερότητας, μακριά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την δαμόκλειο σπάθη των αυστηρών μέτρων που προήλθαν μετά τους δημοσιονομικούς ελέγχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαϊκών Ελεγκτικών Μηχανισμών, που διέλυσαν εργασιακά κεκτημένα ετών και έφεραν τον εργασιακό μεσαίωνα στην Πατρίδα μας για το σύνολο των εργαζομένων.

Μετά και τις καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και μπροστά στο φάσμα της απόλυτης οικονομικής διάλυσης και ολικής χρεοκοπίας του κράτους, το πρώτο εξάμηνο του 2015, που επέφεραν τα περιβόητα “capital controls”, φθάνουμε στο σήμερα και με την συμβολική κατάργηση τους, καθώς επίσης και με τα νέα μέτρα μείωσης της φορολογίας και στήριξης των εργαζομένων, ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για την Πατρίδα και για όλους τους εργαζόμενους.

Κάθε φορά που γίνεται μια κυβερνητική αλλαγή ελπίζουμε σ΄ ένα καλύτερο αύριο, αλλά δυστυχώς κάθε φορά οι ελπίδες μας, μένουν ελπίδες. Όμως μετά την χειρότερη οικονομική κρίση που πέρασε χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κρίση που μας έφερε στα πρόθυρα της διάλυσης ως Έθνους και που βιώσαμε όλοι στο πετσί μας κι αφού οι θυσίες όλων των εργαζομένων και κυρίως των μισθωτών «έπιασαν τόπο», πλέον απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση την επιστροφή στην κανονικότητα με άμεσα μέτρα στήριξης όλων μας.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην κορυφαία Αμυντική Βιομηχανία της χώρας, στην ΕΑΒ νοιώθαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια, ιδιαίτερη τιμή που εργαζόμασταν εδώ. Πλέον νοιώθουμε μεγάλη απογοήτευση για την σημερινή απαξίωση της εταιρίας, κυρίως από την διοίκηση και τα στελέχη της, που παίζουν τα παιχνίδια τους για να εξυπηρετήσουν προσωπικά και κομματικά συμφέροντα. Δυστυχώς η εταιρία πλέον δεν δίνει κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων, παρά μόνο αντικίνητρα, με βασικότερο όλων την αναξιοκρατία και το ενιαίο μισθολόγιο που δεν συνάδει με την εξειδίκευση, τις πιστοποιήσεις, την εμπειρία του προσωπικού και το αεροπορικό περιβάλλον εργασίας.

Η άμεση κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου, η άμεση επιστροφή στα μισθοβαθμολόγια πρό κρίσης, η άμεση επιστροφή του 13ΟΥ και 14ΟΥ μισθού σε όλους τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου είναι τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων στην ΕΑΒ. Άλλωστε αυτά θα είναι και τα κίνητρα που θα σταματήσουν την αιμορραγία στο εργατικό δυναμικό της εταιρίας, η οποία θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, αν δεν δοθούν τα παραπάνω κίνητρα άμεσα σ΄ όλους τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ.

 Απαίτηση όλων των εργαζομένων είναι να καθαρίσει άμεσα η εταιρία από μία από τις χειρότερες διοικήσεις όλων των εποχών στο σύνολο της και σ΄ όλα τα επίπεδα. Η εταιρία για να πάει μπροστά θέλει ξεκαθάρισμα και νέο αίμα για να αλλάξει νοοτροπία. Αυτοί που έφεραν την εταιρία σ΄ αυτή την δεινή θέση όλα αυτά τα χρόνια, από ιδρύσεως της και πολλοί την διοικούν μέχρι σήμερα, πρέπει να καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα να ευχαριστήσουν και να χαιρετήσουν. Τέλος πια στους προύχοντες στην ΕΑΒ, δεν μπορεί να συνεχίσουν να διοικούν και να απομυζούν τα σπλάχνα της, εις βάρος των υπολοίπων εργαζομένων, μέχρι να τους πάρουν από εδώ μέσα. Άμεση μείωση του οργανογράμματος και χτίσιμο του από την αρχή με αξιοκρατικά κριτήρια και νέες διαδικασίες. Πιστή τήρηση των διαδικασιών και των προτύπων ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα Audits των πελατών μας εκεί καταλήγουν, στο μεγάλο πρόβλημα στην διοίκηση της εταιρίας σε όλα τα επίπεδα.

Ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της εταιρίας έχουμε διαχρονικά και όλοι οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές, και οι παρατάξεις κομματικές και μη, έχουμε κάνει λάθη κι έχουμε επιδείξει άσχημες συμπεριφορές, αλλά τέτοιες ακραίες αντισυνδικαλιστικές δράσεις δεν είχαμε ξαναβιώσει στην ΕΑΒ.

Έχουμε τους εγωπαθείς που δεν υπολογίζουν, καταπατούν και δεν σέβονται βασικές αρχές του Καταστατικού του Σωματείου μας, προκαλώντας με τις συμπεριφορές την μεγάλη πλειοψηφία των Μελών μας, για να αποδείξουν ότι μόνο αυτοί υπάρχουν και κανένας άλλος για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με τον μοναδικό, δικό τους αντισυνδικαλιστικό τρόπο. Με αποκορύφωμα της «δράσης τους», ότι από την μια καταγγέλλουν την Διοίκηση της ΓΣΕΕ κι από την άλλη την στηρίζουν συμμετέχοντας σε υπερβάθμια όργανα μαζί της, σε δικά της ψηφοδέλτια για να εξασφαλίσουν την εκλογή στελεχών τους σ΄ αυτήν, όπως έγινε στις τελευταίες εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Θήβας.

Έτσι λοιπόν, παρά τις όποιες προσπάθειες μας, δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να βρεθούμε στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση και να πάρουμε δυσάρεστες  αποφάσεις για το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά ιδιαίτερα για τους συγκεκριμένους συναδέλφους.

Από την άλλη έχουμε αυτούς που λένε μόνο την αλήθεια και ουσιαστικά θεωρούν και χαρακτηρίζουν όλους τους άλλους ψεύτες. Συνάδελφοι εντελώς φιλικά, μήπως τελικά θα πρέπει να ξανασκεφτείτε το σλόγκαν σας γιατί είναι προσβλητικό, για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δεν ανήκουν και δεν στηρίζουν την παράταξη σας στην ΕΑΒ, αλλά τις άλλες παρατάξεις και φυσικά για τα υπόλοιπα εκλεγμένα Μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΒ. Δεν μπορεί να επικαλείστε την ενότητα και να διχάζετε με τις ανακοινώσεις σας.

Ένα είναι σίγουρο ότι αν τελικά δεν βάλουμε όλοι μας, το «εμείς» μπροστά από το «εγώ», δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πάμε μπροστά ούτε ως μονάδες, ούτε ως σύνολο, ούτε ως χώρα.

Εμείς σεβόμαστε απόλυτα όλους τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ που παλεύουν για το μεροκάματο τους και κάνουμε έκκληση για ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι εργαζόμενοι διαχρονικά είναι οι μοναδικοί που βάζουν πλάτη και δίνουν τα πάντα, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, για να κρατήσουν την Εθνική μας Άμυνα ισχυρή, την Εταιρία μας όρθια και τους Πελάτες μας ικανοποιημένους.

Η Σ.Σ.Ε. και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ο θεμελιώδης λίθος των διεκδικήσεων κάθε συνδικαλιστικού οργάνου. Είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων στο ανώτατο όργανο διοίκησης του Σωματείου μας για την λήψη αποφάσεων που αφορούν όλους μας στην ΕΑΒ.

Ένας δρόμος υπάρχει για να διασφαλίσουμε το εργασιακό μας αύριο και την ΕΑΒ που θέλουμε όλοι  οι εργαζόμενοι, με μοναδικό συμφέρον το κοινό καλό, είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για την ΕΑΒ, την Εθνική Άμυνα και τις οικογένειές μας.

Σας καλούμε όλους αύριο 10/9/2019, 8π.μ. – 11π.μ. να συμμετάσχετε στην τρίωρη στάση εργασίας και την μετατροπή της σε Γενική Συνέλευση για να εγκρίνουμε  και να διαμορφώσουμε το προσχέδιο της νέας Σ.Σ.Ε. Σας καλούμε όλους να συναποφασίσουμε για το Σωματείο που θέλουμε, αφήνοντας στο περιθώριο αυτούς που δρουν μεμονωμένα και αντικαταστατικά, βάζοντας πάνω απ’ όλα το «εγώ» κι αφήνοντας στην άκρη το «εμείς».

 

Η Ε.Ε. της Ενωτικής Κίνησης ΕΑΒ