Κοπή πίτας 2016. Ομιλία Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ Μπανάκα Νεκτάριου.

28/01/2016 23:58

Κοπή πίτας 2016

Ομιλία Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ κ. Μπανάκα Νεκτάριου

Πανοσολογιώτατε, κ. Πρόεδρε, κ. Διευθύνοντα, Μέλη του Δ.Σ της ΕΑΒ, κ. Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κ. Επιτελάρχη της ΔΑΥ, κ. Εκπρόσωποι των Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κ. Διοικητά της ΥΠΑΕΑΒ, κ. Πελάτες,

Σας καλωσορίζω και εγώ εκ μέρους όλων των εργαζομένων στην σημερινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΑΒ.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που μέσα σ’ αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια έχω την τιμή να απολαμβάνω την εμπιστοσύνη σας, τόσο από την θέση του Προέδρου του ενός και μοναδικού Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΒ, όσο και από την νέα θέση, πλέον, του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρίας που πιστεύω πολύ σύντομα και επίσημα θα αναλάβω. Έτσι λοιπόν με μεγαλύτερη ακόμα ευελιξία και έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση θα είμαι σε θέση να συντελέσω ακόμα περισσότερο, στην θωράκιση και στην διεύρυνση των κεκτημένων των εργαζομένων και της εταιρίας, καθώς επίσης και να γίνω η φωνή των εργαζομένων μέσα στο Δ.Σ. της ΕΑΒ  και ο συνδετικός κρίκος ασφαλείας ανάμεσα τους.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Φυσικά για να πετύχουμε και να καταφέρουμε να πάμε μπροστά την ΕΑΒ χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ και πάνω απ’ όλα ενότητα, ομοψυχία και κοινός αγώνας, ώστε ο καθένας από το μετερίζι του και ταυτόχρονα όλοι μαζί όπου γίνεται και όπου υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, να συνεργαστούμε και να πετύχουμε  τους στόχους μας για ένα καλύτερο αύριο για την Πατρίδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και τον ελληνικό λαό, που υπηρετούμε μέσα από την ΕΑΒ, με πίστη και αυταπάρνηση εδώ και 40 χρόνια τώρα.

 

  Ένας χρόνος πέρασε πλέον με μια νέα κυβέρνηση της αριστεράς αυτή την φορά, που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, πίστευε ότι θα καταφέρει να φέρει την μεγάλη αλλαγή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και να μετουσιώσει την ελπίδα σ’ ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες. Δυστυχώς όμως σήμερα ένα χρόνο και μετά από 3 εκλογικές διαδικασίες δεν είδαμε στο ελάχιστο να βελτιώνεται η ζωή μας σαν εργαζόμενοι της ΕΑΒ και σαν πολίτες αυτής της χώρας. Αντιθέτως είδαμε  για ακόμα φορά να συνεχίζονται οι ίδιες σκληρές και βάρβαρες πολιτικές με τις οποίες δήθεν προσπαθούν να σώσουν την Πατρίδα, αλλά ουσιαστικά να αποτελειώνουν ότι έχει απομείνει όρθιο απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις σ’ όλους τους τομείς και για όλους τους Έλληνες.

 

 

Οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά στα πολύ δύσκολα, κάνοντας το ιερό καθήκον μας, στηρίξαμε στο ακέραιο την Εθνική Άμυνα και υποστηρίξαμε το συνολικότερο έργο της ΕΑΒ, παρέχοντας όπως πάντα άριστες ποιοτικές, ποσοτικές και on time υπηρεσίες, προς  το σύνολο των πελατών της εταιρίας μας, αποσπώντας αριστεία, την απεριόριστη εκτίμηση και αναγνώριση,  από διεθνείς κολοσσούς του χώρου!!!

 Διαχρονικά το ότι η ΕΑΒ στέκεται στα πόδια της τόσα χρόνια, είναι καθαρά και μόνο αποτέλεσμα της προσπάθειας των εργαζομένων της!!!

Κύριοι της Διοίκησης γνωρίζοντας τον σύντομο χρονικό διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων σας και ότι βρίσκεστε ακόμη στην αρχή της προσπάθειας σας για να επιλύσετε τα πολύπλευρα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ΕΑΒ από την πολιτική που ασκήθηκε σ’ αυτή, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την σημερινή, είτε μέσω νομοθετικών πράξεων είτε μέσω διαταγμάτων και διατάξεων μετά από την σκληρή εφαρμογή αντεργατικών νόμων, θα ήθελα να σας τονίσω εκ μέρους του Δ.Σ. του Σωματείου και όλων των εργαζομένων που νομίμως εκπροσωπεί, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και πολύ σύντομα θα πρέπει να αναλάβετε δράση ώστε να διασφαλίσετε και να θωρακίσετε το σήμερα και να προχωρήσετε με ασφαλή και σταθερά βήματα στο αύριο.

 

 Τα τελευταία πέντε έτη το προσωπικό της ΕΑΒ έχει υποστεί δραματικές μεταβολές στους όρους και συνθήκες εργασίας του, κατ’ επίκληση νομοθετικών παρεμβάσεων, που όμως δεν συνάδουν με το ειδικό και εξειδικευμένο αντικείμενο εργασίας μας αλλά και το σκοπό λειτουργίας της εταιρείας, της μόνης εθνικής βιομηχανίας σαφώς εξωστρεφούς προσανατολισμού, η οποία στηρίζει έμπρακτα την Εθνική Άμυνα της χώρας, με την ουσιαστική συμβολή και συνδρομή του καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού της.

 

Οι αποδοχές μας έχουν υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50%, γεγονός που έχει οδηγήσει στην οικονομική και ηθική απαξίωσή μας. Είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η άρση των παράνομων και άδικων νομοθετικών επενεργειών στα εργασιακά δικαιώματά μας. Πέραν των ανωτέρω προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με την παράνομη εφαρμογή στην περίπτωσή μας των προβλέψεων του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου Τομέα, πληροφορηθήκαμε ότι με έγγραφά του, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  καλεί την εταιρεία να διακόψει από 1.1.2016 τη χρηματοδότηση δύο ασφαλιστηρίων συμβολαίων (Αποταμιευτικό, Ζωής και Υγείας), στα οποία είναι ασφαλισμένο το προσωπικό και επιπλέον να ζητάει την λίστα μ’ όλες τις μη μισθολογικές παροχές για να τις αποτελειώσει και αυτές.

 

Όλοι μαζί με το Σωματείο μας, διεκδικούμε και απαιτούμε:

1.            Να παραμείνει 100%  δημόσια  ΕΑΒ.

2.            Ελεύθερες Συλλογικές διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας ΣΣΕ.

3.            Μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε μια βαριά βιομηχανία όπως η ΕΑΒ. Συνεχίζουμε και τον δικαστικό μας αγώνα, διεκδικώντας την μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, σε μια βαριά βιομηχανία τεχνολογικής αιχμής, όπως η ΕΑΒ.

4.            Αύξηση αποδοχών συνολικά. Συνέχιση της διεκδίκησης της αύξησης της υπερωριακής απασχόλησης. Διεκδίκηση επιδομάτων για πιστοποιήσεις και εξειδίκευση προσωπικού.

5.            Άμεσες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου και τεχνικού προσωπικού. Επιτέλους θα πρέπει μετά από 10 και πλέον χρόνια η ΕΑΒ να πάρει την έγκριση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

6.             Άμεση λύση συνεργασίας με εργολαβικές εταιρίες. Τέλος στις εργολαβικές συμβάσεις, έλεγχος αυτών και απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν.

7.            Οικονομική εξυγίανση, λύση των χρόνιων προβλημάτων  που βαραίνουν την εταιρία από την ίδρυση της, επίλυση του θέματος των φορολογικών προστίμων, ανακεφαλαιοποιήση χρεών.

8.             Όχι στα σχέδια για ενοποίηση – συγχώνευση – διάσπαση -συρρίκνωση της ΕΑΒ. Η  ΕΑΒ  είναι μια βαριά βιομηχανία, η  οποία κατάφερε με τις τεράστιες θυσίες των εργαζομένων της  και τα κέρδη που απέφεραν αυτές, να κρατηθεί στα πόδια της, χωρίς την παραμικρή  κρατική ενίσχυση τα τελευταία χρόνια και απέδειξε ότι μπορεί και πρέπει να μείνει ανεξάρτητη στηρίζοντας την εθνική άμυνα της χώρας και ταυτόχρονα βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας

9.            Αξιοκρατία και αξιοποίηση κάθε ικανού και τίμιου εργαζόμενου μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες.

10.         Συνεχής βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

 

Το Σωματείο θα διεκδικήσει με σοβαρότητα και συνέπεια αυτά που διαχρονικά πρεσβεύει, ανεξάρτητα σε τι περίοδο βρισκόμαστε, πριν ή μετά από εκλογές. Από την Κυβέρνηση και την Διοίκηση, περιμένουμε τουλάχιστον να αποκαταστήσει τις μεγάλες αδικίες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι και τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της που ακούσαμε επανειλημμένα όλοι μας εδώ σ’ αυτήν την αίθουσα προεκλογικά.

Έφθασε ο καιρός, να περάσουμε από την εποχή των πολλών και συμβολικών συλλογικοτήτων, στη νέα μεγάλη και ιστορικά αναγκαία Εθνική Συλλογικότητα, του καλού παραδείγματος, του χαμόγελου και της ελπίδας για το μέλλον που μας αξίζει. Η αλήθεια και η ελπίδα περιέχονται στις αιώνιες Αξίες, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Η πραγματική ελπίδα γεννιέται, όταν όλοι μαζί συμφωνήσουμε, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης, που οδήγησε την Πατρίδα σε αδιέξοδο. Οι πολλοί επιτέλους ας ξυπνήσουν και ας ενωθούν, ας σταματήσουμε εντέλει να "φονεύουμε" και να αποδυναμώνουμε όνειρα και ελπίδες συμπολιτών μας, μόνο και μόνο για να τραφούν τα δικά μας, τα φαινομενικά πιο σημαντικά δικά μας, που φυσικά βρίσκονται πάντα σε προτεραιότητα!

Εάν λοιπόν επιθυμούμε την πρωτοπορία, την ελπίδα, την φωτεινότητα, την αλληλεγγύη και την ενότητα, την κρατική αλλαγή, την μετατροπή της χώρας μας και της Ευρώπης σε ένα αδιάσπαστο κοινωνικό, ενιαίο σύνολο, την αδιαιρετότητα μεταξύ των πολιτών και των υπηκόων αλλά και την πραγματική εθνική ανεξαρτητοποίηση, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας.

 Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ, που μοχθούμε για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για την οικογένεια μας, με αξιοπρέπεια και τιμιότητα, με το φιλότιμο και την αυταπάρνηση που μας διακρίνει ας γίνουμε και εδώ πρωτοπόροι. Αλληλέγγυα και σε σταθερή βάση. Πρέπει να στραφούμε στους διπλανούς μας, να χαράξουμε κοινή πορεία. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση σαν συγκυρία που μπορεί να ανατραπεί υπέρ των εργαζομένων. Να αλλάξουμε τη πορεία προς το καλύτερο για όφελος τόσο δικό μας σαν εργαζόμενοι στην ΕΑΒ, όσο και της κοινωνίας που ζούμε και υπηρετούμε μέσα από αυτήν.

Υπομονή επιδείξαμε στα πολύ δύσκολα,  έχουμε μάθει, θα δείξουμε και τώρα.  Όμως και η υπομονή έχει τα όρια της και όταν βλέπεις δίπλα σου να καταρρέουν τα πάντα, σαν χάρτινοι πύργοι, ένα είναι σίγουρο θα έρθει και η σειρά σου. Γι’ αυτό σαν ενεργοί εργαζόμενοι και πολίτες, πάντα σε εγρήγορση, είμαστε έτοιμοι μαζί μ’ όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται καθημερινά, να δράσουμε και να αντισταθούμε σ’ όλους αυτούς που θα βρεθούν απέναντι μας και απέναντι σ’ όλα τα δίκαια αιτήματά μας.

  Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, έστω και τώρα ας προσπαθήσουμε όλοι μας να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας που κρατιέται στα πόδια της με τις μεγάλες θυσίες των εργαζομένων της,  την αμέριστη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας και των λοιπών πελατών της.

Η ισχύς εν τη ενώσει!

Καλή δύναμη σε όλους. Ευλογημένη και δημιουργική χρονιά!!!